Katalonien utropar självständighet
Spanien upplöser självstyre

Publicerad 27 oktober 2017 kl 16.31

UTRIKES. Katalonien har utropat självständighet från Spanien efter en omröstning i regionens parlament på fredagen. Men Spanien svarar med att upphäva Kataloniens självstyre.

– Vi utgör den katalanska republiken som en självständig, suverän och demokratisk rättsstat, sade den katalanska talmannen Carme Forcadell vid 15.30-tiden på fredagen när hon läste upp förslaget som sedan röstades igenom i Barcelona enligt TT.

Självständigheten röstades igenom med 70 för, 10 emot och 2 blanka.

Men bara en timme efter omröstningen meddelade den spanska senaten att man upphäver Kataloniens självstyre genom att aktivera artikel 155 i konstitutionen, som ger centralregeringen rätt att "vidta nödvändiga åtgärder" mot något som hotar Spaniens intressen.

"Jag ber alla spanjorer att vara lugna. Rättsstaten kommer återinföra lagligheten i Katalonien", skriver Spaniens premiärminister Mariano Rajoy på Twitter.

Enligt SVT rasade den spanska börsen efter att självständigheten utropats. Men i Katalonien var det gladare miner.

– Det var ett enormt jubel efter beskedet. Det är tiotusentals personer som har samlats här och 99,9 procent av dem är för självständighet, säger SVT Nyheters reporter på plats Christoffer Wendick till SVT.

Spaniens regering ska nu hålla ett extrainsatt möte under eftermiddagen. Katalonien har inte EU:s stöd.

_________________________

 

Katalonien vill rösta om självständighet

Publicerad 17 januari 2014 kl 11.18

UTRIKES. Den spanska regionen Katalonien kräver folkomröstning om självständighet från Spanien.

Igår röstade det katalanska parlamentet i Barcelona för att kräva att regionen ska tillåtas folkomrösta om att lämna Spanien och bli en självständig stat.

För att en folkomröstning ska kunna hållas måste det spanska parlamentet först lämna tillstånd. Spaniens premiärminister har vid upprepade tillfällen sagt att han inte kommer att tillåta en sådan omröstning, uppger The Guardian.

Rörelsen för ett självständigt Katalonien åtnjuter starkt stöd hos regionens befolkning. 2010 demonstrerade över en miljon människor mot ett domstolsbeslut som innebar att delar av en lag som gav Katalonien ökad autonomi ogiltigförklarades.

_________________________

 

Katalanerna röstar om självständighet

Publicerad 9 november 2014 kl 11.06

UTRIKES. Idag håller Katalonien en omröstning om självständighet. Det spanska domstolsväsendet har förklarat den demokratiska folkomröstningen olaglig. Istället hålls en konsultation.

Katalanerna i nordöstra Spanien har börjat rösta om självständighet i en informell folkomröstning. Den spanska konstitutionsdomstolen har slagit fast att en folkomröstning om en utbrytning från Spanien är okonstitutionell och kräver att folkomröstningen ska ställas in. Kataloniens regering organiserar med hjälp av frivilliga istället det man kallar en konsultation.

Väljarna får frågan om de vill att Katalonien ska vara en stat och om den ska vara självständig. Den katalanska ledaren Artur Mar varnade Spaniens regering för att försöka stoppa konsultationen.

– Jag vet inte vad de kommer att göra, det hänger inte på oss, men om de har lite sunt förnuft tror jag att några åtgärder utöver det vanliga skulle innebära en direkt attack på demokratin och en direkt attack mot grundläggande rättigheter, sade Mar enligt BBC.

Spaniens liberalkonservativa premiärminister Mariano Rajoy vill inte veta av någon demokratisk folkomröstning. Han sade att omröstningen  inte är "en folkomröstning eller en konsultation eller någonting liknande".

Katalanerna bidrar med mer till Spaniens misskötta ekonomi än de får tillbaka från den spanska staten. Ett självständigt Katalonien skulle innebära en lättnad av den ekonomiska bördan som gjort katalanerna allt mer missnöjda de senaste åren. Självständighetsrörelsen hämtar också kraft från katalanernas egen separata kultur och katalanska språk.

_________________________

 

Katalanerna går mot ja till självständighet

Publicerad 27 september 2015 kl 22.23

UTRIKES. Katalanerna såg under söndagen ut att ha röstat ja till självständighet från Spanien.

Eftersom ingen folkomröstning om självständighet har fått hållas hade den autonoma regionens president Artur Mas beslutat låta söndagens regionala parlamentsval fungera som folkomröstning, rapporterar AP.

Vallokalsundersökningarna tyder på att de partier som är för en utbrytning ur Spanien får en majoritet av de 135 mandaten i det regionala parlamentet. Det innebär att Katalonien med stor sannolikhet kommer inleda förhandlingar med spanska staten om att utropa en självständig stat.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har sagt att han inte tänker låta katalanerna utropa en egen stat och att regeringen ska göra allt man juridiskt kan för att stoppa självständighetssträvandena. EU har också hotat med att Katalonien kommer tvingas lämna unionen om katalanerna utropar en egen stat.

_________________________

 

Majoritet röstade för katalansk stat

Publicerad 28 september 2015 kl 10.51

UTRIKES. De partier som vill se ett självständigt Katalonien fick igår en majoritet av mandaten i den autonoma regionens parlament.

Största parti blev den regerande presidenten Artur Mas samlingsparti "Tillsammans för ja" med 62 av parlamentets 135 mandat.

Om partiet får stöd från det radikala vänsterpartiet CUP, som också propagerar för ett självständigt Katalonien och som fick tio av mandaten i gårdagens val, så innebär det att en majoritet av ledamöterna i parlamentet nu stöder en utbrytning från Spanien.

President Mas säger att det är viktigt för dem som motsätter sig ett självständigt Katalonien att acceptera folkets val.

– Vi ber dem som ville att vi skulle acceptera ett nederlag att acceptera Kataloniens seger, ja-segern, säger han enligt Catalan News Agency.

Många frågetecken återstår dock. Bland annat är det inte säkert att Mas får stöd från CUP som innan valet uttryckligen sade att man endast stöder partigruppen om den på egen hand får en majoritet av rösterna.

Efter gårdagens val låter det dock annorlunda. CUP:s partiledare Antonio Baños uppmanade folket till "omedelbar olydnad" mot den spanska staten. Han talade dessutom om "det autonoma systemets död och födelsen av den katalanska republiken".

_________________________

 

Våldsamma protester i Katalonien

Publicerad 24 mars 2018 kl 09.52

UTRIKES. Demonstrationer med tusentals deltagare fyllde Barcelonas gator på fredagskvällen. Detta sedan flera katalanska separatistledare gripits av polis.

Det är Spaniens högsta domstol som beslutat att åtala 25 politiker i den katalanska självständighetsrörelsen. Dessutom har fem av dem frihetsberövats.

Detta ledde på fredagen till stora massprotester i Barcelona, som är huvudstad i den autonoma regionen Katalonien.

Enligt TT ska drygt 20 personer ha skadats under sammandrabbningar med den spanska polisen.

Spaniens högsta domstol menar att de separatistledare som nu frihetsberövats gjort sig skyldiga till brott i samband med förra årets folkomröstning om ett självständigt Katalonien.

En av de gripna är Jordi Turull, som kan bli Kataloniens näste president.

För att undvika ett gripande har flera andra katalanska ledare, som den förre regionpresidenten Carles Puigdemont, tidigare flytt utomlands.

Även i andra delar av regionen ska det under fredagen ha skett demonstrationer mot domstolens beslut.